Sıkça Sorulan Sorular

Şöminelerde baca temizliğine gerek duyulur mu?

Cevap: Hayır, gerek duyulmaz. Yanma olayı şömine ilk tutuşturulduğunda kuvvetli bir vakumla gerçekleşir. Bu vakum sayesinde bacada biriken kurumlar da dışarıya atılmış olur. Doğru yakıt (kuru meşe odunu) kullanırsanız baca temizliğine gerek kalmayacaktır.

Sulu Şömine Nedir?

Cevap: Kat kaloriferli şömine sistemidir. Evinizde hali hazırda kalorifer tesisatı ve petekleriniz var ise, kat kaloriferli şömine sistemi bu hali hazırdaki sisteme entegre edilir. Bu sistem ile siz şöminenin keyfini çıkarırken, tüm evi eşit bir şekilde ısıtma imkanına sahip olabilirsiniz.

Şömine bacasının ölçüleri nasıl olmalı?

Cevap: Bir şöminenin sağlıklı çekebilmesi için 20 cm iç çapa ve en az 4 – 4,5 metre baca yüksekliğine ihtiyaç vardır. Baca mesafesi ne kadar yüksek olursa çekiş o kadar iyi ve sağlıklı bir şekilde gerçekleşir.

Lodos baca şapkası nedir?

Cevap: Lodos baca şapkaları; yapıları itibari ile baca içerisine atmosferden giren havayı en aza indiren baca şapkası modelidir. Baca çekişini destekler. Rüzgârlı havalarda tepme, tütme riskini önler. Metal olmadığından herhangi bir bakım gerektirmez ve diğer baca modellerine göre daha dekoratiftirler.

Şömine kurulumu için soba bacası yeterli midir?

Cevap: Soba bacaları şömine için yeterli çekiş kapasitesine sahip değildir. Buna karşın soba bacasında çekiş özelliği bulunan standart dışı hazneler de mevcuttur.

Şöminede yakıt sarfiyatı ne kadardır?

Cevap: Kullanım sıklığınıza, kullandığınız hazneye, odun kalitesine, ısıtılacak alanın metrajına göre değişmekle birlikte, sezonluk 3-4 ton odun sarf edilebilir.

Kapalı sistem(hazneli)şömineyi açık kullanabilir miyim?

Cevap: Tüm şömineler baca durumunuza (yükseklik, genişlik) bağlı olarak açık şekilde de kullanılabilir. Fakat şömineden maksimum verimi alabilmek, tepme tütme riskini minimuma indirmek için şöminenizi kapalı şekilde kullanmanızı tavsiye ederiz.

Sulu sistem şöminede elektrik kesilirse ne olur?

Cevap: Sulu sistem şöminelerin elektrik kesintisinde çalışabilmesi için devir daim motorunun sürekli enerji ile kesintisiz çalışması gerekir. Güç kaynağı ile, enerji kesintisi yaşamadan elektrik kesildiğinde şöminenizin çalışmaya devam etmesini sağlamış olursunuz. Bu cihaz ürettiği uygun olan elektrik enerjisini şöminenizin sirkülasyon pompasına vererek onun sağlıklı bir şekilde çalışmasını ve sistem işleyişinin devam etmesini sağlar.

Prefabrik eve şömine yapılabilir mi?

Cevap: Prefabrik eve şömine yapılmasında tekniki olarak bir sakınca yoktur. Baca durumunuzun ve yapılacak yerin uygun olması halinde şömine uygulaması yapılabilir.

Evimde şöminem var. Bunu sulu sistem şömineye çevirebilir miyim?

Cevap: Sulu şömineler sistem olarak farklı üretim tekniğine sahiptir. Hava üflemeli şömine hazneleri bu tekniğe sahip olmadıkları için ,hali hazırda var olan bir şömine sulu sistem şömineye çevrilemez.

Orta şömineler için gerekli baca sistemi ile diğer şömine çeşitlerinin baca sistemi arasında fark var mı?

Cevap: Orta şöminelerin baca sistemleri de diğer şöminelerde olduğu gibi doğrusal olarak direkt hazne üzerinden çıkmalıdır. Kurulan orta haznenin boyutuna göre baca çapları değişiklik göstermektedir.

Bacasız şömineler için hangi yakıt kullanılır?

Cevap: Bacasız şömineler için sıvı bir yakıt çeşidi olan “Etanol” kullanılır. Yanma haznesine doldurduğunuz etanolü aparatı vasıtasıyla çakmak ile ateşleyerek bacasız şöminenizi kullanmaya başlayabilirsiniz.

Isı odası nedir?

Cevap: Şömine haznesinin üst ve çevre kısımlarında, haznenin ürettiği ısıyı biriktiren kapalı bir oda oluşturulur. Bu oda menfezlerden ortama iletilen sıcaklığın toplandığı yerdir. Isının hapsedildiği bu sisteme “ısı odası” denir.

Şöminede kullanılan yaş odunun dezavantajları nelerdir? Odunun yaş olduğu nasıl anlaşılır?

Cevap: Odun nem oranı %20 nin üzerinde olan odunlara yaş odun denilir. Yaş odun, şömine ve sobaların ısı performansını düşürür. Aynı zamanda baca içerisinde kreozot birikmesine sebep olarak yangın tehlikesi oluşturabilir. Bu gibi sorunların önüne geçmek için odun nem oranını ölçen cihazlar ile odunlarınızın nem oranını kontrol edebilirsiniz. Ya da aldığınız odunun kapalı ve rutubetsiz ortamda minimum 6 ay beklediğinden emin olmalısınız.

Şöminedeki menfez sayısını arttırmak ısıda artış sağlar mı?

Cevap: Şöminedeki menfezin işlevi; ısı odasında biriken sıcaklığı ortama iletmektir. Isının kaynağı; şömine yandığında, ısı odasında biriken sıcaklıktır. Buradaki ısı miktarı haznenin ısı kapasitesi ve odun sarfiyatınıza bağlı olmakla birlikte “sabit” bir ısıdır. Menfez burada yalnızca ısı çıkışını sağlar. Dolayısı ile menfez sayısını arttırmak buradaki ısıyı arttırmaz, yalnızca ısının bölünmesine sebep olur.

İç haznesi olmayan bir şömineyi kırmadan şömine içine hazne yerleştirmek mümkün mü?

Cevap: Var olan şömineyi kırmadan şömine içine hazne yerleştirmek (şöminenin bazı teknik şartları sağlaması durumunda çok nadir uygulanan bir yöntemdir. Fakat genel olarak; iç izolasyon, hazne-baca bağlantısı, ısı odası oluşturulması gibi şömineyi fonksiyonel hale getirecek işlemlerin uygulanabilmesi için eski şömine kitlesinin kırılması gereklidir.

Bacası olmayan bir eve şömine yapılabilir mi?

Cevap: Odunlu şömine uygulaması yapılabilmesi için baca şarttır. Ev, yeni bir baca için gerekli tekniki koşullara sahipse şömine için uygun bir baca oluşturularak şömine montajı yapılabilir. Fakat ev bu şartları sağlamıyorsa, bacasız olarak kullanılabilen (elektrikli,ethanollü) şömine alternatifleri değerlendirilebilir.

“Doğalgazlı” hazneler ile “Elektrikli” hazneler arasındaki farklılıklar nelerdir?

Doğalgazlı haznelerin çalışabilmesi için hermetik bir bacaya ihtiyaç vardır. Elektrikli haznelerde herhangi bir baca sistemine ihtiyaç duyulmaz. Doğalgazlı hazneler gerçek aleve sahiptir. Elektrikli haznelerin yapay bir alev görüntüsü vardır. Doğalgazlı hazneler 7-14 KW gücüne sahiptir. Elektrikli haznelerde bu güç en fazla 2 KW dır. Doğalgazlı haznelerin kurulumu ehil kişiler tarafından yapılmalıdır. Elektriklilerin kurulumu ise herhangi bir ustalık gerektirmez.

Şöminenin baca bağlantısı için kullanılan boru nasıl olmalıdır?

Cevap: Şömine içerisinde yaş odun yakılması halinde oluşan su buharının, boru içerisinde paslanma, çürüme, delinme gibi ortaya çıkarabileceği olumsuz durumların önüne geçmek için 304 veya 316 paslanmaz çelik boru kullanılmalıdır

Şöminemin cam temizliğini nasıl yapabilirim?

Cevap: Şöminenizin cam temizliğini hiçbir temizlik malzemesi kullanmadan, yaktığınız odunun külüyle yapabilirsiniz

Şömine montajı kaç gün sürer?

Cevap: Şömine montajı, yapılacak yerin durumuna bağlı olarak (mevcut şömine kırımı-baca durumu-yeni baca yapımı vs.) 1 ya da 2 gün sürebilir.

Şöminede hangi yakıtı kullanmalıyım?

Cevap: Meşe odunu kalorisi en yüksek odun çeşididir. Kilo başına 3600 Cal ısı değerine sahiptir. Daha az odun sarfiyatıyla daha fazla ısı verimi sağlayabileceğiniz bir yakıt olduğu için şöminenizde meşe odunu kullanmanızı tavsiye ederiz.

Şömine üstüne televizyon koyulabilir mi?

Cevap: Fizik kanunlarına göre ısınan hava yükselir. Dolayısı ile şöminenin üzerine asılan televizyonlar bu sıcaklığa maruz kalır. Bu sıcaklık da teknolojik aletlerin çok çabuk deformasyona uğramasına, bozulmasına ve tehlike oluşturmasına sebep olur. Bu sebeple, şöminenin üstüne televizyon koyulmasını tavsiye etmiyoruz.

Şöminelerde fan sistemi ne işe yarar?

Cevap: Şömine yandığında ısı odasında biriken sıcak havanın, doğal sirkülasyon ile ortama iletilmesini cebrileştirir. Isı odasında biriken sıcaklığın daha kısa sürede mekana iletilmesini sağlar.

Apartman dairelerine şömine yapılabilir mi?

Cevap: Evet. İç çapı en az 20 cm ve müstakil bir bacanız varsa apartman dairelerine şömine yapılabilir. Şöminede müstakil baca ne demek?

Cevap: Yalnızca şömine için inşa edilmiş, başka hiçbir bacaya bağlanmayan bacalara denir.

Şömine seçerken nelere dikkat etmeliyim?

Cevap: Şöminenin ana modeli, kullanmak istediğiniz yerin ölçüsü, Isıtmak istediğiniz alanın büyüklüğü, estetik beklentileriniz, Baca durumunuzun uygunluğu.

Isı odası nedir?

Cevap: Şömine haznesinin üst ve çevre kısımlarında, haznenin ürettiği ısıyı biriktiren kapalı bir oda oluşturulur. Bu oda menfezlerden ortama iletilen sıcaklığın toplandığı yerdir. Isının hapsedilmesi için oluşturulan bu sisteme “isi odası” denir.

Şömine camları ısıya ne kadar dayanıklı?

Cevap: Ürülerimizin tamamında 1.sınıf Alman SCHOTT ROBAX marka şömine camı kullanılmaktadır. Camlar; termal şoka ve 700 derece ısıya dayanıklıdır. Ayrıca ısıdan kaynaklı kırılmalara karşı garantilidir.